Czym jest wodorowęglan sodu?
Wodorowęglan sodu, bardziej znany jako soda oczyszczona lub wodorowęglan sodu, jest przede wszystkim znany jako czysty środek spulchniający. Jest to związek chemiczny, który technicznie klasyfikowany jest jako rodzaj soli o strukturze krystalicznej, ale zazwyczaj występuje w postaci drobnego białego proszku. Wodorowęglan sodu ma lekko słony, zasadowy smak, który nieco przypomina proszek do prania.
Choć jego nazwa może sugerować, że produkt ten jest używany wyłącznie jako składnik wypieków – nie mogłoby być bardziej nieprawda! Wodorowęglan sodu może być używany do całego szeregu zastosowań, od składnika i leku, przez środek czyszczący, aż po bombę kąpielową – ma tak wiele zalet!
Zastosowania wodorowęglanu sodu
W Wholefood Earth zebraliśmy praktyczną listę tylko niektórych z jego wielu zastosowań, abyś mógł odkryć, dlaczego potrzebujesz tego wszechstronnego produktu w swoim życiu 😊
Wypieki
Wodorowęglan sodu jest prawdopodobnie najbardziej znany jako środek spulchniający w wypiekach, stąd jego alternatywna nazwa – soda oczyszczona.
Wodorowęglan sodu aktywuje się, gdy zostanie połączony zarówno ze składnikiem kwaśnym (takim jak sok z cytryny lub maślanka), jak i z płynem. Po aktywacji wytwarza dwutlenek węgla, który pozwala ciastu wyrosnąć i nadaje wypiekom takim jak chleb, ciasta, ciasteczka i muffiny lekką, puszystą strukturę. Pyszne!
Wszechstronny środek czyszczący
Po wypiekach czyszczenie jest prawdopodobnie uważane za kolejny najpopularniejszy sposób użycia wodorowęglanu sodu. Od usuwania kamienia z czajników i czyszczenia sztućców, przez udrażnianie odpływów i neutralizowanie nieprzyjemnych zapachów w domu – wodorowęglan sodu potrafi wszystko!
Jeśli chcesz go używać do czyszczenia, po prostu wymieszaj pastę z wodorowęglanu sodu z taką samą ilością soku z cytryny i odrobiną wody. Następnie użyj gąbki lub ściereczki, aby nałożyć pastę na wybrany sprzęt lub powierzchnię, a wkrótce powinna wyglądać jak nowa.
Ogród
Istnieje wiele powodów, dla których warto używać wodorowęglanu sodu w ogrodzie. Można go używać do zwalczania mączków i grzybów, oczyszczania ścieżek, odstraszania szkodników, usuwania chwastów i czyszczenia mebli ogrodowych.
Niektóre rośliny i kwiaty preferują zasadową glebę, więc posyp ziemię odrobiną wodorowęglanu sodu, aby zmienić równowagę pH, co może pobudzić kwitnienie i dać Twoim roślinom prawdziwy zastrzyk energii!
Bomby kąpielowe
Jeśli jeszcze tego nie wiedziałeś, wodorowęglan sodu wraz z kwasem cytrynowym są głównymi składnikami przy produkcji bomb kąpielowych. Po prostu wymieszaj 2 części wodorowęglanu sodu z 1 częścią kwasu cytrynowego i gotowe!
Dla wygodnego gotowego zestawu mamy dla Ciebie nasz własny Zestaw do robienia bomb kąpielowych.
Środek na zgagę
Wodorowęglan sodu może być używany jako szybko działający, ale tymczasowy środek na zgagę, refluks, problemy żołądkowe i trawienie. Dzięki swojemu wysokiemu zasadowemu pH działa poprzez neutralizowanie nadmiaru kwasu w żołądku, który powoduje te objawy. Używanie go w tym celu klasyfikuje go jako środek na zgagę.
Zdrowie jamy ustnej
Wodorowęglan sodu ma kilka zastosowań w pielęgnacji jamy ustnej. Stał się popularnym domowym sposobem na wybielanie zębów. Wynika to z faktu, że ma łagodne właściwości ścierne, które mogą rozrywać wiązania cząsteczek barwiących zęby.
Oprócz wybielania zębów, wodorowęglan sodu może być również używany jako zamiennik płynu do płukania jamy ustnej. Niektóre badania pokazują, że może pomóc odświeżyć oddech i może nawet wykazywać właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, a także zwiększać poziom pH śliny.
Ćwiczenia
Czy wiedziałeś, że wodorowęglan sodu jest również powszechnym suplementem wśród sportowców?
Niektóre badania pokazują, że wodorowęglan sodu pomaga Ci dłużej utrzymywać szczytową wydajność, zwłaszcza podczas ćwiczeń beztlenowych, treningów o wysokiej intensywności i sprintów. Wodorowęglan sodu może również pomóc w opóźnianiu zmęczenia dzięki swojemu wysokiemu pH, pomagając Ci dłużej pracować na maksymalnej intensywności.
Dezodorant
Naturalne dezodoranty zyskują ostatnio na popularności ze względu na pewne obawy dotyczące składników obecnych w tradycyjnych dezodorantach. Jednym z tych naturalnych zamienników jest wodorowęglan sodu. Badania sugerują, że może on zawierać właściwości przeciwgrzybicze, co potencjalnie może oznaczać, że ma zdolność zwalczania bakterii powodujących nieprzyjemne zapachy pod pachami.
Należy jednak najpierw wykonać test na małym obszarze skóry, ponieważ wodorowęglan sodu może być dość wysuszający, zwłaszcza jeśli masz wrażliwą skórę. Alternatywnie możesz spróbować wymieszać go z masłem shea lub olejem kokosowym, aby zniwelować część suchości.
Usuwanie plam
Niezależnie od tego, czy chodzi o trudne plamy na dywanie, czy utrzymanie bieli białej odzieży – wodorowęglan sodu może pomóc w obu przypadkach! Wodorowęglan sodu jest zasadą, która jest rozpuszczalną solą, co oznacza, że może pomóc usunąć brud i plamy. Działa poprzez wchodzenie w reakcję z kwasami obecnymi w plamach po rozpuszczeniu w wodzie.
Połączenie wodorowęglanu sodu z octem tworzy związek znany jako kwas węglowy, który jest powszechnym składnikiem znajdującym się w środkach czyszczących – idealnym do czyszczenia zabrudzonych dywanów! Reakcja między nimi powoduje dużo syczenia, co może pomóc w rozkładaniu trudnych plam.
Usuwa pestycydy
Niektórzy ludzie mają obawy dotyczące pozostałości pestycydów w żywności i czasem szkodliwych skutków, jakie mogą mieć na nasze zdrowie.
Możesz wyeliminować pestycydy, usuwając skórkę z owoców i warzyw, ale oznacza to, że nie otrzymasz pełnych korzyści odżywczych znajdujących się w skórce. Jednak namaczanie owoców lub warzyw w wodorowęglanie sodu przed ich spożyciem wykazało, że usuwa prawie wszystkie pozostałości pestycydów.
Zastosowania kosmetyczne
Wodorowęglan sodu jest również dobry dla Twojej skóry. Ma wiele zastosowań kosmetycznych, takich jak złuszczanie suchych warg, łagodzenie stanów zapalnych, leczenie infekcji grzybiczych, poprawa wyglądu trądzikowej skóry i usuwanie martwych komórek skóry.
Może również łagodzić swędzenie, zaczerwienienie lub pieczenie spowodowane ugryzieniami owadów, takich jak komary, pszczoły i osy. Dodatkowo wodorowęglan sodu może pomóc łagodzić skórę, która została poparzona słońcem.
Jak wspomniano wcześniej, zalecamy wykonanie testu na małym obszarze skóry przed nałożeniem go na skórę.
