Potravinářská aditiva se nacházejí v mnoha potravinách a mnohá z nich jsou živočišného původu.
V Evropě musí být uvedena v seznamech složek a označují se jako „éčka“. Například E120 je potravinářské barvivo vyrobené z rozdrceného hmyzu!
Označení E se stále častěji používá na etiketách potravin i v jiných částech světa, včetně Spojených států.
Níže najdete seznam těch aditiv / éček, která jsou téměř vždy živočišného původu. Mnohá další aditiva však mohou být vyrobena ze živočišných nebo rostlinných zdrojů, a proto je jediným skutečně spolehlivým způsobem, jak se ujistit, že je něco veganské, hledat uznávanou veganskou ochrannou známku nebo kontaktovat výrobce.
Následující éčka pocházejí téměř vždy ze živočišných zdrojů.
- E120: karmín, známý také jako košenila, kyselina karmínová nebo přírodní červeň 4. Rozdrcení brouci používaní jako červené potravinářské barvivo
- E441: želatina. Želírující látka vyrobená z rozemletých zvířecích kostí a kůže, často se používá v cukrovinkách
- E542: kostní fosfát. Rozemleté zvířecí kosti používané k udržení vlhkosti potravin
- E901: včelí vosk. Jak název napovídá, jde o vosk, který produkují včely a který se používá jako lešticí látka
- E904: šelak. Další lešticí látka, která se vyrábí ze sekretů hmyzu zvaného červec lakový
- E910, E920, E921: L-cystein a jeho deriváty. Vyrábějí se ze zvířecí srsti a peří a používají se jako zlepšující látka v některých druzích chleba
- E913: lanolin. Mastná látka vylučovaná ovcemi a dalšími zvířaty s vlnou. Používá se především v kosmetice, ale také se z ní často vyrábí vitamin D3, takže mnohé multivitaminy a obohacené potraviny nejsou vhodné pro vegany
-
E966: laktitol. Sladidlo získávané z laktózy, která se vyrábí z mléka
Další informace, pomoc a rady týkající se všeho, co souvisí s veganstvím, najdete na stránkách
https://veganuary.com/
https://www.vegansociety.com/
Zdroj tohoto článku na blogu
https://veganuary.com/
